Thursday, February 27, 2014

Pola tudung untuk di jual

Assalamualaikum....
Selain dari mengajar kelas jahit tudung dan telekung, anda juga boleh dapatkan pola pola tudung terdahulu sehingga pola tudung terkini...info lanjut mengenai pola tudung anda boleh layari www.kelasjahit.com.my...anda cuma perlu nyatakan pola yang anda idamkan dan kami akan berikan sebut harga...untuk respon yang lebih cepat boleh terus whatsapp di 0169720013.




posted from Bloggeroid

Wednesday, February 19, 2014

Seni pembuatan songkok

Assalamualaikum, Agak lama juga saya tak update entri di blog ni...
nah ini sesuatu yang menarik yang ingin saya kongsi dengan anda...iaitu tentang 
SONGKOK. 
From Wikipedia, the free encyclopedia: 
"The songkok or peci or kopiah is a cap widely worn in Indonesia, Brunei, Malaysia, Singapore, the southern Philippines and southern Thailand, mostly among Muslim males. It has the shape of a truncated cone, usually made of black or embroidered felt, cotton or velvet. It is also worn by males in formal situations such as wedding feasts, funerals or festive occasions such as the Muslim Eid ul-Fitr and Eid al-Adha.[citation needed] 

Songkok came to be associated with Islam in Malaysia and the Philippines, while in Indonesia the peci is also associated with the nationalist secular movement." 
Di Malaysia, lazimnya songkok di pakai untuk melengkapkan baju melayu, sampin dan capal. 

Pada 11-12 Disember yang lalu saya berpeluang mengikuti kursus seni pembuatan songkok anjuran JKKN Selangor dan tenaga pengajar iaitu En. Hasrul Nazir dan En Rusdi dari Patimah & anak-anak sdn bhd. yang merupakan pengeluar songkok terkenal.

Bahan dan peralatan yang di perlukan untuk membuat songkok adalah seperti berikut:
1. Surat Khabar 
2. Benang warna (kuning,Merah, Hitam) 
3. Pisau pemotong (cutter) saiz besar 
4. Baldu,Velvet/ atau Satin dan kain hitam (lining) 
5. Gunting 
6. Pembaris 
7. Pita ukur tukang jahit 
8. kertas keras ( tebal sket dari manila kad) 
9. Kertas laminate 
10. Mesin Jahit (Heavy duty) 
11. "Keyakinan"...

Jom pelihara warisan pembuatan songkok Nusantara yang sangat berharga...

Sunday, February 16, 2014

Sample bahagian pakaian

assalamualaikum
Ni la hasil sample bahagian pakaian yang dah siap
fashion & dressmaking, Giatmara
posted from Bloggeroid

Wednesday, February 5, 2014

Kelas jahit inner silang dan inner magik

Assalamualaikum, atas permintaan saya buka kelas belajar menjahit inner silang dan inner magic, yuran Rm150/org. Kalau nak beli pola sahaja pun boleh..
Berminat ? Sila whatsapp 0169720013 tq



jahit inner
posted from Bloggeroid

Kolar kemeja

Assalamualaikum,
Entri kali ini kita blajar buat sample pakaian bahagian kolar kemeja.




posted from Bloggeroid

Tuesday, January 14, 2014

Latihan asas pengendalian Mesin jahit

Hari ni kita belajar bagaimana mengendalikan mesin jahit dengan membuat latihan asas iaitu menjahit mengikut pattern di atas kertas A4 tanpa benang...

Saturday, January 11, 2014

Program SMASH Giatmara 2014

Assalamualaikum, seminggu dah berlalu..minggu orentasi di giat dah berakhir pun..next week kelas pembelajaran akan dimulakan.....
Ada 5 orang student sahaja untuk program SMASH (separuh masa,separuh hari)...
mulanya saya di tawarkan kursus sepenuh masa pun begtu apabila saya berknalan dengan kawan baru saya Eryn...saya meminta di serapkan dalam smash...hahaha jangan tak tahu saya merupakan pelajar paling senior dalam batch 2014 ni...saya remaja lagi...tapi remaja purba....umur 36 tahun...tapi alhamdulilah saya masih boleh berinteraksi dengan adik adik junior dengan baik....
menariknya semasa sesi orentasi....kami di tanya apakah matlamat kami datang ke giatmara?..jawapan saya saya nak jadi pakar industri...sbb menurut Cikgu saya..selagi orang masih pakai baju....kerjaya dalam industri fesyen akan terus berkembang seiring perkembangan semasa...ada juga diantara rakan yang ingin belajar kursus fesyen kerana ingin meneruskan legasi peninggalan ibu bapa....yang menariknya beliau merupakan pelajar lelaki...yg kita maklum jarang2 nak masuk bidang fesyen...tapi tengok la fesyen designer yg top...ramai gak lelaki kan...mcm hatta dolmat, rizman ruzaini,dato benard chandran,salikin sidek, man kajang dll....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...